Какво трябва да знам, когато купувам земя?

Покупката на земя е действие, свързано с получаването на обширна информация относно качеството на имота, категорията, местоположението, действащия в момента договор за аренда или наем, неговия срок, стойността на рентата, условия за прекратяване и т. н. Преди всичко това обаче трябва да сте наясно с крайната цел, с която купувате земеделска земя.

- Ако целта ви е покупка на земеделска земя с цел последваща обработка, то трябва да търсите земеделски имоти в едно или няколко съседни землища. На този етап това е трудна задача, предлагането в конкретни райони не е толкова голямо, както преди 5 или 10 години, а доколкото го има то е невинаги на приемливи цени. За това според нас може да изпълните така поставената си цел чрез покупка на земя в по-широк район и последващи замени с други физически или юридически лица, притежаващи обработваеми площи в избраните от вас землища. От самосебе си се разбира, че за успешното изпълнение на плана са ви необходими ниви без дългосрочни договори за аренда, за да можете по-бързо да влезете във владение и експлоатация на имотите.

- Ако вашата цел е инвестиционна, то главното условие, с което трябва да се съобразите, е размера на получавания наем или рента да Ви задоволява и да кореспондира с покупната цена в избрано от вас процентно съотношение.В този случай големината на парцелите не е от чак толкова голямо значение, тъй като рентата например за един имот от 15 дка е същата, като за три имота от по 5 дка, така че може да си позволите покупка и на по-маломерни имоти, особено ако цената за тях е по-ниска.

- Може да събирате земя със спекулативна цел, като събирате ниви в едно или няколко съседни землища и при достигане на желаното от вас количество да ги предложите на по-висока цена към по-големи от вас купувачи, заинтересовани в съответния район. Този процес обаче е най-рисков, защото във времето цените на земята развиват голяма динамика и невинаги може да реализирате очакваната печалба.

Трябва да знаете, че разходите за покупката – нотариални такси, местен данък и такса вписване в съда, най-често са за ваша сметка и те увеличават пакетната цена средно с 15-20 лв. на декар.

В заключение можем да споменем, че в последните 6-7 години този сегмент от пазара на недвижими имоти, а именно земеделската земя е най – атрактивен за купувачите, с оглед повишаващите се цени на земеделската продукция, европейското субсидиране и най-високата в сравнение с другите имоти годишна доходност.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.