Седмица преди началото на жътвата – притеснения у зърнопроизводителите от ниски изкупни цени поради „свръхпроизводство” в Русия, Украйна и Казахстан.

Сподели с приятели!
За разлика от последните 3 години, когато в България имаше благоприятно съчетание от много добра реколта от зърнени култури и по-ниско производство в страните от бившия съветски съюз поради сушата там, през 2013г. се очаква много голямо повишение на добивите от земеделска земя в тези региони. Например в Русия очакват ръст с 40% спрямо 2012г, в Украйна с 25%, а в Казахстан с почти 50%. Това обуславя и тревожните очаквания у нас изкупните цени да са ниски и предвид прогнозите за реколта от 4,2-4,5 млн тона за пшеницата, т. е. колкото през 2012г. се генерират основателни притеснения за крайния резултат от стопанската година. В момента жътвата на ечемик тече при изкупни цени 320-340 лв./тон., като се очаква реколта 500000 тона. Простите сметки показват, че при спад от 25-30 % в цената в сравнение с реколта 2012г. и добиви от порядъка на 350-400 кг./дка в някои региони за печалба от обработката на земеделска земя е трудно да се говори. Разчитаме падналите обилни валежи през май и юни да повишат добивите, там където не са увредили трайно реколтата и да запазят в някаква степен рентабилността на зърнопроизводството, както и привлекателността на земеделската земя като обект за инвестиране. Разбира се, когато говорим за възвращаемостта от инвестициите в земя, техника за обработване, складове и т.н. трябва да се разглеждат средните резултати за период от 4-5 години. В такива години на силно повишено световно производство на зърно като 2013г. от решаващо значение в негативен план се оказват значително по-ниските субсидии за нивите у нас, както и липсата на национални доплащания.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.