Какво трябва да знам, когато продавам земя?

Винаги е трудно да се прецени кога е точния момент за продажба на вашата земеделска земя. През последните 10 години на реална търговия цените на този сегмент значително нараснаха – от 50-80 лв./дка през 2002г. до 2012 год., в края на която средната цена на сделките се колебае около 700 лв./дка, т.е десетократен растеж, какъвто не бе наблюдаван в никой от другите сектори на недвижими имоти. Разбира се, общия спад в началото на кризата 21008-2009 год. не подмина и търговията с ниви, но той не бе много значителен и сравнително бързо бе преодолян още през 2010 год.

Вие едва ли бихте улучили върховите цени, които бихте желали, но нашето мнение е, че в началото на 2013год. нивата за продажба са много изгодни, като това важи в особена сила за средните /с площ над 5 дка/ и по-големи парцели, в землища където има реална конкуренция между арендаторите. Всички прогнози за движението на цените в бъдещите години са рискови, защото има много непредвидими фактори, като европейска политика на субсидиране, евентуално въвеждане на данък върху самите ниви, както и върху рентите от тях, движението на цените на зърнените култури в световен мащаб, степента на навлизане на чужди капитали в нашето земеделие и мн. други.

Нашето виждане е, че продажбите на земя са наложителни в два случая:

- когато получените средства биха обслужили събития от първа необходимост /например покупка на собствено жилище, при ниските цени на апартаментите в много райони или плащане по непредвидени поводи – заболяване, операциия, належащо покриване на кредити и др.);

- когато дохода от рента или наем върху вашите ниви е доста нисък в процентно съотношение спрямо цената или в някои случаи въобще липсва.

След като вземете решение за продажба и започнете проучване за намиране на максимални ценови нива на вашия имот, вие трябва да знаете, че сключването на дългосрочни обвързващи арендни договори значително /с 15-25%/ намалява офертите, които ще получите. За това, ако вече имате такива първо бихте могли да поискате достатъчно висока цена от арендатора, който ви обработва имота, а при отказ да го и/или известите /в зависимост от клаузите в договора/, че желаете с анекс да прекратите договора, което ще увеличи вашия шанс за успешна продажба.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.