Ниските изкупни цени на реколтата смъкват цените на земеделските земи

Сподели с приятели!
След еуфорията през последните 2-3 години, от добрите печалби на земеделските производители довели до наличието на много свободни средства от тях, и съответно до голям ръст в цените на земята, са налице първите признаци за задържане, намаляване на интереса и определен спад в много от регионите на Североизточна и Централна северна България, където тези цени бяха и най-високи.

При очертаващата се липса на печалба от тазгодишната реколта, земеделските производители се ориентират към покриване на първостепенните си разходи – за предстояща сеитба, изплащане на ренти, кредити и купуват земя само на привлекателни за тях места и свободна от дългосрочни аренди договори. Единствения фактор, който възпрепятства за сега по-голям срив в цените, е все още ниското предлагане особено в районите, в които рентите достигнаха високи нива.

Най-обща характеристика на пазара на ниви в момента са доста намалелите обеми в сравнение с 2012 година и търсене предимно на свободни земеделски земи. Разбира се, доста клиширано е да говорим за „пукане на балони”, защото величината на търсенето просто следва доходността от земята, а тази доходност варира и трябва да се изчислява като средна стойност за 4-5 поредни стопански години. Като се вземе предвид повишаващото се търсене на зърнени култури в световен мащаб и ограничеността на ресурса земеделска земя, нашите очаквания в по-дългосрочен план са по-скоро оптимистични, но за предстоящата година предвиждаме задържане на цените в някои региони, малък спад в други и по-съществен спад при нивите, ангажирани с по-дългосрочни договори.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.