Цените на земята в Русенско и Силистренско – с 20% надолу

Сподели с приятели!
През последните две-три седмици се затвърди започналата още през юни тенденция към спад в цените на земеделските земи. За това допринесоха най-много ниските изкупни нива на продукцията, довели до пълна липса на свободни средства у производителите, които са и основните купувачи на този пазар.

Жътвата на слънчогледа започна с оферти около 480лв./тон, което е двойно по-ниско в сравнение с миналогодишните. Така надеждите за някакви печалби от есенниците угасват и покупката на земя е последното, което вълнува арендаторите.

Най-драстично паднаха предложенията за покупка в общините Русе, Сливо поле, Тутракан и Главиница, където само преди три месеца те бяха достигнали върхови нива от 1100/1200 лв./дка. В момента купувачи се намират трудно и то предимно за свободни ниви в диапазона между 900 и 1000лв/дка. А за тези, ангажирани с дългосрочен договор – около 800лв./дка.

В останалите общини на Русенска област, в които се очертава спад в предстоящите ренти, цените на нивите също претърпяха регрес, макар и в по-малка степен – средно 700 лв./дка в момента. Едва ли може да очакваме останалите купувачи – фондове и индивидуални инвеститори да проявят особена активност при тези падащи цени. Така че, в резултат на лошата международна конюнктура, очакваме трудна година за всички участници в пазара на земеделска земя – търговци, производители и инвеститори.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.