Реколтата от пшеница – рекордна, печалби – няма

Сподели с приятели!
След направените от министъра на земеделието изявление относно реколтата на пшеница от тази година като качество и количество, масовата публика остава с категоричното впечатление, че към земеделските производители отново ще потекат реки от пари. Истината, за съжаление, е на обратния полюс. До момента максималната изкупна цена във вътрешността на страната не е превишавала 300лв./тон и е съответно толкова по-ниска, колкото районът е по-отдалечен от морските ни пристанища. Напоследък от Монтана и Видин се изнася през пристанище Лом, но там капацитетът е силно ограничен. Всичко това прави транспортните разходи изключително важно перо в себестойността на продукцията, което е явление и в световен мащаб.

За наше съжаление през тази година в повечето страни от черноморския басейн се получиха много високи добиви – средно със 35-50% над миналогодишните. Всичко това към днешна дата смъкна изкупната цена у нас на пшеницата до 260-280лв./тон в зависимост от отдалечеността на района.

За жалост, вътрешното потребление не може да покрие и половината от производството и нашите земеделски производители са изцяло зависими от международните цени. А изгледи за тяхното повишаване в близките месеци просто няма, което още повече влошава нещата откъм разходи за съхранение на зърното.

Простите сметки показват, че през 2013г. общият баланс от обработката на земеделската земя е или нулев, или малка загуба – и то при доста високи добиви – средно по 450кг/дка за страната. При изкупна цена 280-300лв./тон приходът от декар е средно 130лв. При повишените разходи за консумативи – семена, торове, препарати, средната себестойност за обработка на земя засята с пшеница тази година варира между 90 и 105 лв./дка. Към нея се прибавя и стойността на изплащаната рента – средно 45лв./дка и така получаваме обща себестойност около 140лв./дка. Тоест генерира се загуба от 10лв./дка. Като прибавим средствата за амортизации, данъци, осигуровки и непредвидени разходи, ще видим, че и дори очакваните след 5-6 месеца субсидии не биха покрили направените от производителя разходи.

Още по-тежко е положението на тези които изплащат лихви и главници по кредитите. Последна надежда е очакваната реколта от пролетници да донесе малко компенсация, но и там първите оферти са доста ниски – около 480 лв./тон.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.