Пазар на земеделските земи в Община Сливо поле - обзор за 2019г.

Сподели с приятели!

През изтеклата 2019г. земеделската земя в Сливополско се търсеше многократно по-силно от нивата на предлагане.

Най-характерният белег на този пазар през годината беше разтварянето на ножицата между стойностите на рентите от нивите и цените им в полза на вторите. Все повече се налага извода, че покупката на земеделските парцели в този регион е добра инвестиция независимо, че невинаги доходността от тях е достатъчно висока. Средните нива на наемите в общината е около 65 лв./дка, а нивите се търгуваха в широките граници от 1200 до 1500 лв./дка. Втората стойност се оказа до известна степен психологическа и бе достигната през 2019 г. за качествени парцели, необременени с дългосрочен договор.

Най-скъпо се продаваше земеделската земя в общинския център Сливо поле, както и в селата покрай река Дунав - Бръшлен и Бабово. Слабото предлагане там доведе и до намаляване на годишния обем сделки, при достигнати в края на периода средни цени от 1400 лв./дка. Тук стойностите на рентата вече са около 70 лв./дка, което донесе доходност от 5% на инвестицията в ниви.

В землището на село Ряхово наблюдавахме малко по-ниски цени, основно заради забавянето или неплащането на наемите от някои кооперации.

В селата Голямо и Малко Враново пазарът на земя се развиваше стабилно, при непроменени от предишни периоди брой сделки и средна цена около 1330 лв./дка. Прави впечатление, че тук профила на купувачите е разнороден и включва както малки инвеститори, така и най-различните по вид земеделски производители, опериращи в региона. Наблюдавахме и такива, започнали дейност в региона с малки площи, произвеждащи по-разнообразни култури. Като цяло годината беше добра за земеделците в Сливополско, особено за тези, заложили основно на пшеница и царевица, предвид добрите валежи и приемливите изкупни цени.

Около 1250 лв./дка средно се търгуваше земята в Стамболово и съответно 1200 лв./дка тази в Юделник. В тези землища и рентите не надвишаваха 55-60 лв./дка. За предстоящата календарна година може да се очаква по-скоро запазване на настоящите ценови нива с леки флуктуации предвид най-вече големината и броя на продаваните парцели. Подобни са очакванията и при договорите за наем на нивите, където се наблюдава период на равновесие.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.