Приключи договарянето на ренти за предстоящата стопанска година

Сподели с приятели!
В края на юли приключи срока за подаване на декларации за ползването на земеделски земи през следващата 2013/2014 стопанска година. Последни корекции могат да се нанасят до 15-ти август. Прави впечатление, че общия брой арендни договори, сключени през последните месеци превишава с 15-20% този за същия период на 2012г. Като цяло ползвателите и собствениците на земеделска земя бяха по-активни в договарянето, поради по-силната конкуренция между арендаторите от една страна и възможностите на вторите да получат доста по-високи ренти в сравнение с минали години. В повечето случаи последните получаваха доста по-високи оферти за по-дългосрочни договори в сравнение с вариантите при едногодишни договори за наем на земя. Разбира се, това е нормално предвид желанието на арендаторите за по-предвидимо управление и инвестиране в земеделска земя. В последния месец обаче общата тенденция към покачване на договорените ренти се обърна, предвид много ниските изкупни цени на реколта 2013г. и притесненията на ползвателите за очаквания лош финансов резултат.

По тази причина в много региони на Южна България, както и във Видинско, Ловешко, Търговище договори се сключваха на не повече от 30 лв./дка, в Монтана – средно на 35 лв./ дка, а в Плевенска област, Свищовско и Горна Оряховица – на 40÷45 лв./дка. Поради по- големия брой арендатори в Русенска и Разградска области собствениците постигнаха ренти средно около 50 лв./дка, а в някои общини като Сливо поле и Кубрат и до 60 лв./дка.

Малко по-високи ренти за нивите си ще получават догодина в Област Силистра – средно 65÷70 лв./дка, а очакваните максимуми са отново в Добрич, Каварна и Шабла – между 90 и 100 лв./дка. Трябва да отбележим, че повечето от арендните договори в Добруджа са дългосрочни и са в пряка зависимост от печалбата от земеделска земя.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.