Нивите поскъпнаха с 25 - 30% през 2012 г.

Сподели с приятели!

През изминалата 2012г. земеделските земи повишиха цените си средно с 25-30 %. Обемът на сделките бе доста по-висок, в сравнение с минали години, като наблюдаваната активност беше характерна за почти всички региони на страната. Една от причините за това бяха трите поредни силни години за производителите на зърнени култури – както като добив, така и като стабилни цени на продукцията. Дори засушаванията на места през последната стопанска година не доведоха до нарушаване на общия позитивен баланс. Ето защо именно арендаторите бяха най-активни на този пазар. Ръстът на цените бе обусловен както от наличието на свободен паричен ресурс у тях, така и от отпушването на кредитиране на тези покупки от банковия сектор.

Друг стимул за всички купувачи бе ръстът на размера на рентите, който на места даже изпревари този на цените. Така за арендаторите стана по-изгодно да погасяват лихви по кредити, отколкото да плащат по-високи ренти.

Най-осезаемо поскъпнаха земеделските земи в североизточния район на страната. В област Добрич сделки се сключваха на цени между 1050 и 1250 лв./дка, в зависимост от местонахождението и големината на парцела. Доста поскъпнаха нивите и в Силистренско – средно около 1000 лв./дка , Русенска област - 850 лв./дка и Разградска област – 750 лв./дка. Ръстът на цените в тези райони надвишава средния за страната.

Умерено – с около 20-25% поскъпна земята в Северен централен район – Плевен и Велико Търново, средно около 650-700 лв./дка, както и в Югоизточна България – Ямбол, Сливен – 600 -650 лв./дка. Най-слабо бе повишението в северозападния регион – Монтана, Видин, Враца, където цените поскъпнаха средно с около 15 % до нива 530-580 лв./дка. Тук причината за по-малкия ръст бяха все още относително ниските нива на изплащаните ренти.

Русе ленд ООД

Земеделски земи
Zemedelski-zemi.bg е собственост на „Русе ленд” ООД и е тясно специализиран в покупко – продажбата на земеделски земи и участва на този пазар от самото му възникване през 2000 - 2001 год.

Карта на Русе

Карта на Русе

За контакти

„Русе ленд” ООД
гр. Русе, ул. Петко Д. Петков № 11

Тел. 082 832 806
Моб. 0888 821 894

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.